O éčkach
Éčko = kód
Človek by musel naraz skonzumovať viac ako 200kg čerstvo vyrobenej šunky, aby sa otrávil pridaným dusitanom sodným (E250).
Pre dospelého človeka sa toxická dávka NaNO2 pohybuje na úrovni 10-20g. Takéto množstva sa v podobe soliacej zmesi pridáva asi do 100kg šunky.
Vplyvom tepelného pracovania (varenia) a následného skladovania však obsah dusitanov vo výrobku prudko klesá, takže pri predaji sa jeho obsah pohybuje približne na úrovni niekoľko mg/kg výrobku.
Avšak po konzumácii takéhoto vysokého množstva čerstvo vyrobenej šunky naraz by sa konzument zrejme otravy ani nedožil.
Fakty o “Èčkach”
Pre dospelého človeka sa toxická dávka NaNO2 pohybuje na úrovni 10-20g. Takéto množstva sa v podobe soliacej zmesi pridáva asi do 100kg šunky.
Vplyvom tepelného pracovania (varenia) a následného skladovania však obsah dusitanov vo výrobku prudko klesá, takže pri predaji sa jeho obsah pohybuje približne na úrovni niekoľko mg/kg výrobku.
Avšak po konzumácii takéhoto vysokého množstva čerstvo vyrobenej šunky naraz by sa konzument zrejme otravy ani nedožil.
E250 potláča vznik “klobásového jedu” (botulotoxínov) v mäsových výrobkoch
Botulotoxín alebo “klobásový jed” bol v minulosti častou príčinou úmrtí po konzumácií údených klobás, ktoré neboli riadne presušené alebo tepelne opracované.
Zavedením používania dusitanovej soliacej zmesi do praxe sa riziko výskytu otravy botulotoxínom významne obmedzilo.
Rajčina prirodzene obsahuje 16 Éčok, a to vrátane glutamanu sodného či dusičnanov
Konkrétne ide o to: E 101 (vitamín B2),
E 160a (B-karotén), E 160d (lykopén),
E 161 (luteín), E 251 (dusičnan sodný),
E 262 (octan sodný), E 300 (vitamín C),
E307 - tokoferol / E308 - tokoferol/ E309- tokoferol (vitamín E).
E 325 (mliečnan sodný), E 330 (kyselina citrónová), E 375 (vitamín B3), E 440 (pektín),
E 554 (hlinitokremičitan sodný),
E 621 (glutaman sodný).