História spišských párkov
Výroba „Spišských párkov“ má na Slovensku viac ako storočnú tradíciu. Začala sa písať v čase, keď v Spišskom Podhradí využil miestny mäsiar Štefan Varsányi časté návštevy maďarskej šľachty na veľkolepé jarmoky pod Spišským hradom. Ako istú atrakciu začal na nich predávať „Spišské párky“. Jeho receptúra založená na citlivom miešaní korenín, sladkej a pálivej papriky musela byt veľmi úspešná, pretože po istom čase tieto párky predával aj v Maďarsku a Poľsku. Exportu „Spišských párkov“ medziiným pomohlo postavenie trate Košice Bohumín a jej odbočkou do Spišských Vlách a Spišského Podhradia. Párky včas ráno zabalili do zvláštnych debničiek, odniesli na prvý ranný vlak, ktorý šiel zo Spišského Podhradia a napoludnie si na nich už mohli pochutnávať labužníci z Budapešti. (Zdroj: František Žifcák–Kronika mesta Spišské Podhradie slovom i obrazom, Mesto Spišské Podhradie, 1988.)


Po II. svetovej vojne na celom území ČSR, v rámci štandardizácie a dodržiavania tradičnej kvality, bola prijatá norma v ČSR ustanovujúca zloženie surovín a vymedzujúca spôsob výroby. (Norma akosti TP z 8.9.1954, MPP).
Z historických prameňov je zrejmé, že receptúra výrobku sa postupne mierne menila, a to pridaním časti hovädzieho mäsa do receptúry, čo nespôsobilo zmenu charakteru výrobku a jeho použitie, naopak, táto kombinácia surovín zlepšila jeho chuť (ÚNK 57 7260, z roku 1964).
Spájajúcim charakteristickým prvkom je šťavnatosť výrobku po jeho ohriatí a jemne pikantná chuť po paprike. Táto receptúra je používaná výrobcami „Spišských párkov“ dodnes.„Spišské párky“ sa tradične plnia do baraních, prírodných čriev (mäsiar Štefan Varsányi Norma akosti TP z 8.9.1954, MPP a ), ktoré sú veľmi krehké, na rozdiel od iných čriev. Charakteristické sú dobrou povesťou nielen na Slovensku a v Českej republike, ale aj v zahraničí.
Certifikát
Slovenský a český zväz spracovateľov mäsa podľa článku 8 ods. 2 nariadenia Rady (ES) č. 509/2006 o zaručených tradičných špecialitách z poľnohospodárskych výrobkov a potravín, požiadal EÚ o zápis „Spišských párkov” do registra zaručene tradičných špecialít z poľnohospodárskych výrobkov a potravín.Na základe schválenia tejto žiadosti, každý mäsový výrobok označený „Spišské párky” musí presne spĺňať podmienky dané legislatívou, ktoré sú potvrdené vydaným certifikátom pre každého konkrétneho výrobcu.
Diplom
Spoločnosť Gašparík získala na medzinárodnej vedeckej konferencii na Štrbskom plese Hygiena Alimentorum XLIV prvé miesto v senzorickom hodnotení výrobkov. Porota „naslepo“ posudzovala vzhľad, chuť a vôňu párkov od rôznych výrobcov, tie od Gašparíka označila za najlepšie. Témou tohtoročnej konferencie, ktorá sa uskutočnila pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky bola Zdravotná bezpečnosť mäsa a mäsových výrobkov – aktuálne problémy a trendy produkcie a predaja. Konferenciu spoluorganizoval národný Kontaktný bod pre vedeckú a technickú spoluprácu s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).