Tridsaťročná tradícia firmy Gašparík 1. časť: Cesta Róberta Gašparíka: Od mäsiarskeho fachu po úspešnú spoločnosť

1. časť: Cesta Róberta Gašparíka: Od mäsiarskeho fachu po úspešnú spoločnosť

Prvé kroky a plno výziev

Cesta Róberta Gašparíka k mäsiarskemu remeslu bola v celku priamočiara. V odvetví sa pohyboval už počas minulého režimu, a po roku 1989 využil príležitosť, aby sa osamostatnil. Prvú predajňu otvoril v obci Križovany nad Dudváhom, neďaleko od Trnavy. „Bol som vyučený predavač a pred rokom 1989 som pracoval v tomto odvetví.

Keď sa obchodný reťazec Zdroj rozpadol, chopil som sa príležitosti,“ spomína Gašparík na svoje začiatky. V porevolučných rokoch sa Gašparík stretol s problémami so zásobovaním mäsa. Rozvoz sa konal iba dvakrát do týždňa. „V utorok doviezli mäso, ktoré sme ešte v ten deň spracovali a predali. Potom sme čakali na štvrtok, kedy sa situácia opakovala. Ľudia často čakali pred obchodom ešte pred jeho otvorením,“ priblížil začiatky svojho podnikania.

Po počiatočnom úspechu a otvorení ďalších predajní sa Gašparík rozhodol pre vlastnú výrobu, abysa vyhol problémom so zásobovaním. Prvú výrobňu otvoril priamo vo svojej druhej predajni na Kopánke v Trnave.  Z kapacitných dôvodov sa neskôr s výrobou presťahoval priamo na dvor svojho rodinného domu. Prvými produktmi, ktoré uviedol na trh, boli klobásky a šunky. Takto pokračoval až do rokov 2000-2001, keď kúpil výrobu PD Trnava sídliacu v kaštieli v Bielom Kostole a spustil kompletnú výrobu  mäsových výrobkov.  Týmto krokom mohla spoločnosť začať naplno produkovať vlastné výrobky a zásobovať svoje predajne.

Sťahovanie

Po približne šiestich rokoch, keď priestory v Bielom Kostole už nepostačovali kapacitne ani požiadavkám, sa spoločnosť presťahovala späť do Trnavy.  Na Zelenečskej ulici v Trnave, kúpil Gašparík závod bývalej mäsovýroby a firma tu pôsobila viac ako desaťročie.

V máji 2020 sa spoločnosť z kapacitných a pozičných dôvodov presunula do nových priestorov na Mikovíniho ulici v Trnave. Výstavba nového sídla začala v apríli 2019 a po dvanástich mesiacoch sa objekty otvorili na účely výroby, administratívy a expedície. “Celý výrobný proces dostal v nových priestoroch modernejšiu tvár, výroba prebieha v súlade so všetkými modernými požiadavkami a aj s použitím nových technológií,” skonštatoval majiteľ a zakladateľ firmy Róbert Gašparík.

Nový závod na Mikovíniho ulici v Trnave
Nový závod na Mikovíniho ulici v Trnave

Silná firma, silný tím

Dnes je spoločnosť Gašparík jedným z najvýznamnejších zamestnávateľov a potravinovým producentom v trnavskom regióne, pričom dáva prácu viac ako 270 ľuďom. Najdlhšie pracujúci zamestnanec je vo firme už neuveriteľných 29 rokov. Od skromného začiatku na dvore až po úspešnú a stabilnú spoločnosť – to je príbeh Róberta Gašparíka a jeho podnikania.

Vývoj loga spoločnosti Gašparík od roku 1995 – 2025

             

 

        

Vývoj firmy

závody mäsovýroby Gašparík Zelenečská/Mikovíniho v Trnave

predajne Gašparík 2011/2024